Документален сборник „Македония и ЦРУ (1947-1953)“

На 1 декември 2021 г. в онлайн платформата ZOOM бе представен сборникът „Македония и ЦРУ (1947-1953)“. Съставител на документалното издание е доц. Христо Милков от Института за исторически изследвания към БАН.

В книгата са представени непубликувани архиви от електронната читалня на Централното разузнавателно управление, обединени под общата тема „Македония и ЦРУ“. Всички те са преминали 65-годишния срок за разсекретяване. Обнародването им дава възможност както на специалистите, така и на любителите на историята да се докоснат до една доскоро оградена с бодлива тел територия. Една от най-важните теми е съдбата на българите в Македония и борбата им за отстояване на национално самосъзнание. Тези архиви съдържат недвусмислени свидетелства за българския дух в Македония и за силното влияние на ВМРО и нейния водач Иван Михайлов. ЦРУ успява да проникне в лагерите и затворите, някои от които съществуват и до днес. Под бдителното око на агенцията попадат университетите и гимназиите.
Внушително ядро са архивите за Струмица и Струмишко. Те разкриват неизвестни до този момент подробности за кървавите изтезания, на които са подложени студентите и за зловещата екзекуция на Струмишката петорка от УДБА. Разобличени са лъжите, че били убити при „опит за бягство“.