Изложба „150 години от гибелта на Васил Левски. Места на памет (1873 – 1933)“

На 16 февруари 2023 г. в Централната сграда на БАН бе  открита изложбата „150 години от гибелта на Васил Левски. Места на памет (1873 – 1933)“. Тя бе подготвена съвместно от Института за исторически изследвания и Централната библиотека на Българската академия на науките и е сред първите събития в Националната програма за отбелязване на годишнината.

Експозицията проследява как се изгражда образът на националния герой в периода от първите години след трагичната му гибел до 1933 г. Вниманието е насочено към ключови места на памет, които и днес участват активно в създаването на представата за Дякона – творбите на Христо Ботев и Иван Вазов, първите негови биографии, дело на Захари Стоянов и Стоян Заимов, паметниците в София и Карлово, неговия архив, издигнатите наново Къкринско ханче и къща музей в родния му град, учебници по история, художествени изображения, пощенски картички и др. Акцентите върху първото всенародно честване на Апостола – 25-годишнината от обесването му (1898) – и създаването на Народния комитет „Васил Левски“ (1923) хвърлят допълнителна светлина върху институционализирането на паметта за героя. 

С любезното съдействие на Българската национална филмотека при откриването на изложбата бе показан и първият известен документален филм за Апостола „Прослава на Левски“ (1931), дело на оператора Христо Константинов.